;
Меню
Профил
Език

Категории продукти

Полезно

Вижте всички статии

Как да изберем подходящо захранване за LED осветеление

Как да изберем подходящо захранване за LED осветеление

Правилното оразмеряване на контурите на LED лентите е от изключителна важност за техния живот и безпроблемна работа.Доверете се на нашите консултанти ▬ FLAG LIGHT

Първата стъпка е да подберем диодната лента или луничките. Виж нашите съвети►тук.

Втората стъпка е да изчислим общата консумация на осветлението или на съответните токови кръгове.

 

 

Едва тогава пристъпваме към избор на захранващия блок.

Изборът ни се предопределя на пъво място от нужното ни изходящо напрежение на захранването - в най- честите случаи за LED лентите и луничките е 12 или 24 V DC.

В зависимост от условията, при които ще работи захранването, можете да изберете неговия клас на защита- IP20, ако ще го ползвате за интериорно осветление или IP67, ако ще се ползва в мокри помощения или ще бъде изложено на външни атмосферни условия . Виж класификацията► тук.

Най-важният избор е мощността на захранването.

Винаги трябва да е предвиден запас 25-30%, за да работи захранването дълго и безпроблемно.

Много често размерът на захранването определя вашия избор.

Ако нямате достатъчно място, не се изкушавайте да вземете захранване с по-малка мощност - решението ще е временно.

По-добре за интериор изберете водоустойчиво захранване или такова от слим-серията, въпреки по-високата цена или разделете консуматорите на 2 кръга с по-малка мощност.

Ползвайте таблицата по-долу ▼

,за да се ориентирате в максималното натоварване за всеки номинал захранване,

превърнато в метри лента от съответен модел и мощност

Указания за монтаж и експлоатация  на импулсни захранващи устройства за светодиодни осветители 

 

Захранванията са предназначени основно за светодиодни осветители (LED ленти и др.) –

преобразуват стандартно променливо мрежово напрежение (~230V AC) в постоянно стабилизирано изходящо напрежение 5V, 12V, 24V или 48V DC (в зависимост от модела). Подходящи за експлоатация 10 - 12 часа дневно.

Законовата гаранция е за производствени дефекти и не важи при претоварване на захранванията (непрекъснат цикъл на  работа и ел.товар над 80% от номинала), както и за повреди причинени от неправилен монтаж и експлоатация в среда причиняваща необичайно износване.

Монтажът трябва задължително да се извърши от квалифициран електротехник.

 

  1. Преди да пристъпите към монтаж,запознайте се с конкретните параметри и предписания за продукта (входно и изходно напрежение,  мощност, клас на защита от вода и прах IP и т.н.), отбелязани  на опаковката и / или върху самия продукт .
  2. Необходимо е да да ползвате продукта съгласно предписанията, като се съобразявате с посочените характеристики и ограничения.
  3. При монтаж или демонтаж, уверете се, че захранването в мрежата е изключено и продуктът не е под напрежение. Извършването на каквито и да било действия при включено напрежение носи потенциална опасност от поражения от електрически ток.
  4. Свържете изводите на изходящото правотоково  напрежение (5V, 12V или 24V),означени с „+”(червен кабел) и  „–” (черен кабел), към консуматора (светодиодния осветител, контролер, димер и т.н), спазвайки поляритета.

                                      

            

 

 

  1. Свържете захранващия кабел към контакта  или кабелните изводи  на входящото напрежение на захранващия блок, отбелязани с  L  (или кафяв кабел за фаза) , N(или син кабел за нула) и жълт за маса, към захранващия кабел от електрическата инсталация, спазвайки означенията    .

 

  1. Изолирайте добре връзките на кабелите срещу проникване на вода и за избягване на късо съединение .
  2. При  монтажа осигурете възможност за конвекция на въздуха около захранванващия блок с оглед неговото охлаждане и осигуряване нормални условия за неговата експлоатация.

 

 

При съмнение относно начина на свързване или ползване на продукта, обърнете се към наш представител.

Не рискувайте с неподходящи захранващи устройства, адаптери или неоразмерени токови схеми и неквалифициран монтаж, за да избегнете повреди, злополуки и загуба на гаранцията.

 

 

Изхвърляйте само в контейнери за разделно събиране на излязло от употреба електрооборудване.

 

                                                                                                  

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари