;
Меню
Профил
Език

Категории продукти

Полезно

Вижте всички статии

Как да си изберем крушката, от която имаме нужда?

Как да си изберем крушката, от която имаме нужда?

 

-Една обикновена крушка 75 или 100 W, моля, но ако може да е от икономичните.

Това е простото желание на 80% от клиентите ни в магазина, срещу което получават не крушка, а  куп въпроси, на които им е трудно да отговорят и са готови да се откажат от намерението да си сменят крушката.

Ще Ви помнегнем да бъдете информирани и да направите правилен избор.

Най-важното, което трябва да знаете е на какъв цокъл е лампата, която Ви е нужна.

Изключваме захранващото напрежение, като допускаме, че в бита основно се използват лампи за 220 V мрежово напрежение и все по-рядко лунички за 12V.

Цокълът е вида на фасонката. Лампите с формата на балон или круша обикновено са с цокъл

  • E27, познат още като Едисонов, "нормална" фасонка, голяма фасонка
  • Е14- малка фасонка или "миньонка"

Луничките за спот-лампи или за вграждане в таван са с цокли

  • GU10 - стартерен тип, с две топчнца накрая - за лунички на 220V
  • GU5.3 (MR16) - иглен ти, с две пинчета - за лунички на 12V (Все още се използва този цокъл за 220V, но е остарял стандарт и все по-трудно се намират на пазара.)

За мебелно и локално осветление често се използват малки капсули, които също имат своя диоден аналог.

G4 -иглен

Напоследък широка популярност добиха така нречените "преходници", които Ви дават по-голяма свобода при избора на форма и мощност на крушката.

Например:Ако осветителното тяло е предназначено за крушки с малка фасонка E14, трудно можете да намерите LED крушка с мощност над  7 W(аналог на 45 W), което може да се окаже крайно недостатъчно.

На помощ идва преходникът от малка към голяма фасонака, който Ви позволява да изберете ЛЕД крушка с мощност до 20W. Ако и това Ви е малко и осветителното тяло Ви го позволява- можете да ползвате разклонител - ПРЕХОДНИК Е27 към 2хЕ27

Така стигаме до изборът на LED крушката по сила на светене, което в повечето случаи неправилно се отъждествява с нейната мощност.

Силата на светене се измерва в лумени (Lm).

Вероятно сте чували термините, характеризиращи цвета на светлината - Топло бяло, Неутрално и Студено.

Тук не става дума за излъчваната топлина, нищо, че говорим за температура.Цветната температура  (Correlated color temperature-CCT)е величина, характеризираща спектралния състав на излъчваната от даден източник светлина.Цветната температура се измерва в Келвини (К).

 

Лампите, чийто спектър е в интервала 2700 -3500 К се наричат Топло бели.

Тяхната светлина е оранжева, мека - максимално се доближава до светлината на крушките с нажежаема жичка.Топлата светлина е предпочитания избор за домашно осветление.

Студената светлина е леко синкава -6000 -6500 К. Тя е подходяща за офиси, обществени сгради и кабинети. Свтлината е по-интензивна, подходяща за четене и прецизна работа.

Неутралната светлина, наричана още дневна е в спектъра между 4000 и 4500 К.Напоследък тя добива все по-голяма популярност и приложение като универсална естествена светлина, подходяща за всеки вкус и всяко помещение.

 

 

.....статията е в процес на доработка

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари