;
Валута
BGN
 • BGN
 • EUR
Език
Меню
Профил
Език

Категории продукти

Полезно

Вижте всички статии

RGB лента ► 5,10, 15, 20 м ► указания и схеми за свързване

RGB лента ► 5,10, 15, 20 м ► указания и схеми за свързване

За разлика от монохромната LED лента, свързването на RGB LED лентата е малко по-сложно. Затруднението се крие в необходимостта да се свържат четири пина вместо две и да се инсталира специален RGB контролер. Разбира се, можете да избегнете контролера, като свържете RGB каналите директно към клените на захранването, но така няма да можете да се възползвате от динамичните режими и  всички налични цветови нюанси.

RGB контролерът е електронно устройство, което ви позволява да контролирате интензивността на светлината и цветовете на многоцветно светодиодно устройство.

Най-простата диаграма на свързване за 12-волтовата RGB LED лента, проектирана за дължини до 5 метра, е показана по-долу. В допълнение към самата RGB LED лента, ще са ви необходими още две устройства: захранващо устройство (PSU) и RGB контролер. Мощността на всяка от тях трябва да е поне с 30% по-висока от консумацията на мощност на LED лентата.

Например петметровата LED RGB SMD 5050-12V-60 барабана ще отнеме от мрежата 72 вата по време на работа. Следователно, захранването и контролерът трябва да се оценяват на около 100 вата.

Терминалите, разположени на функционалните блокове, имат стандартно обозначение, а изолацията на проводниците е боядисана в подходящите цветове. Затова задачата за свързване се свежда до извършване на операции с отвертка в съответствие с конвенциите:

 • L - 220 V основна фаза;
 • N - нулева мрежа 220;
 • PE - контакт за заземяване;

+V, -V - положителни и отрицателни клеми от захранващия блок с напрежение 12 V DC. Същото обозначение има входните клеми на RGB контролера. Също така има 4 изходни контакта за мощност на панделката:

 • B (синьо) - за синя жица;
 • G (зелен) - за зелен проводник;
 • R (червено) - за червен проводник;
 • +V - жълт тел.

3 входове от мрежата от 220 волта са свързани към входа на захранващия блок: фаза (L), нула (N) и контакт за заземяване (PE). Изходът от захранващия блок е свързан към входните клеми на контролера, чийто изход от своя страна е свързан с LED лентата. Всички заключения в схемата трябва да бъдат свързани стриктно съобразно символите на контактите.

Ако по време на инсталацията случайно объркате местата на кабелите, светодиодите ще светят, но няма да съответстват на цветните маркировки на дистанционното управление (DU).

За да свържете RGB LED лентата с дължина от 5 до 10 метра, трябва да следвате схемата, показана на фигурата по-долу. RGB LED лентата е разделена на две секции с независимо захранване. Тази наложена мярка се дължи на факта, че вторият сегмент не може да послужи като продължение на първото, дължащо се на електрически загуби в печатни проводници. В резултат на това в края на петметровия сегмент захранващото напрежение ще бъде малко по-ниско от началото, което се отразява в яркостта на светодиодите. Практически прилагането на втория вариант не е много по-трудно от първото, тъй като двата сегмента са свързани паралелно. Броят паралелни секции е ограничен от силата на RGB контролера и захранващия адаптер.

Повечето контролери са проектирани да свързват товари до 200 вата, т.е. те могат да работят с RGB LED ленти с дължина около 10 метра. Използването на контролер с висока мощност не винаги е разумно поради високата цена. Следователно, ако е необходимо да се свърже осветителна структура от повече от 10 метра, обикновено се използват усилватели на сигнала.

Усилвателят за RGB  е необходим, за да се запази същата яркост на всички сегменти, като същевременно се поддържа синхрон при управлението на цветовете.

Един усилвател на сигнала може да бъде свързан от едно и също захранване (в този случай е необходимо устройство с голяма изходна мощност) като цветен контролер. Но по-честият и практичен начин е да използвате допълнителен захранващ адаптер.

Това е важно! Усилвателят на сигнала трябва да бъде свързан към изводите R, G, B и + V, срещуположно на свързаните RGB краища на LED лентата.

За да получите висококачествен бял цвят, не е достатъчно да комбинирате луминесценцията със зелени, червени и сини светодиоди. Единственият изход е вграждането на допълнителен кристал с бяло светене в чипа RGB или инсталирането на допълнителен бял светодиод върху лентата. LED ленти, базирани на такива диоди, излъчващи светлина, имат допълнителен четвърти контакт, бял, и са означени като RGBW или RGB + White. Предимствата на тези продукти са допълнителната способност да излъчват чиста бяла светлина или по-деликатни цветни тонове. Схемата за свързване на LED лентата RGBW се изпълнява подобно на горепосочените схеми, като единствената разлика е при свързването на допълнителен бял контакт.

Основните елементи на системата

За да свържете сами RGB лентата, първо определете нейната дължина. Въз основа на това ще изберете подходящи устройства за осветителната система и ще направите подходяща електрическа схема. Що се отнася до устройствата, основните са RGB контролер, захранване и усилвател. Помислете подробно за целта на всеки елемент във веригата.

Захранващият блок е необходим за преобразуване на 220 волта от мрежата на 12/24 V, от която работи и самият източник на светлина. Целта на контролера е да контролира цвета на светодиодите (можете да видите визуално работата му във видеоклипа, който ще предоставим по-долу). Усилвателят е необходим, за да се свържат повече от 5 метра RGB LED ленти по едно и също време. Включен е и дистанционно управление, където можете да изберете определено ниво на светлина и цвета на диодите.

С подредени системните компоненти, сега бих искал да ви кажа какви могат да бъдат диаграмите на връзките на многоцветната лента.

Популярни схеми за връзка

Така че първата и най-проста схема на свързване от една RGB лента до 5 метра е както следва:

Както можете да видите, всичко е съвсем просто: RGB лентата е свързана към контролера, който от своя страна е свързан към захранването. Захранващият блок работи на 220 V. Ако трябва да свържете два сегмента от 5 метра, тогава е по-добре да закупите RGB усилвател и друго захранване, което се добавя към мрежата, както следва:

Също така не би трябвало да има особени проблеми, най-важното е да се спазва буквата и цветната маркировка на проводниците по време на инсталацията. Много важен нюанс - не трябва да свързвате 10 метра RGB LED лента последователно, защото в този случай, вторият сегмент няма да свети така ярко. Уверете се, че правите паралелна връзка, дори ако контролерът има достатъчно мощност, за да управлява два сегмента без усилвател.

Ако решите да направите осветлението в апартамента многоцветна лента с дължина повече от 10 метра, тук отново трябва да използвате паралелна връзка. При избора на силата на усилвателя с марж, той остава да свързва паралелно 15 метра без допълнителен втори усилвател.

Последната опция, която е популярна и в домашното осветление - свързва RGB LED лента с дължина 20 метра (4 сегмента). Тази опция е идеална за създаване на скрито таванно осветление около периметъра на голяма стая, например зала. За да видите ясно правилното окабеляване, ви предоставяме пример за видеоклип:

Показахме ви всички популярни схеми за връзка. Остава само да се каже същността на електрическата работа, която ще предоставим под формата на стъпка по стъпка инструкции по-долу.

Инструкции за инсталиране стъпка по стъпка

За да свържете самостоятелно RGB LED лентата в апартамента, трябва да изпълните следните стъпки:

1. Подгответе повърхността. На мястото, където сте решили да инсталирате LED осветление, нивелирайте повърхността и обезмаслете с разтворител. Ако решите да закрепите лентата върху метална повърхност, допълнително я предпазвайте с изолационен материал.

2. Залепете лентата. Една от страните на осветителното тяло е самозалепващо се, така че извадете филма и внимателно залепете материала на избраното място. Не забравяйте, че радиусът на огъване не трябва да надвишава 2 см, в противен случай може да повредите системата. Ако трябва да отрежете определена част от материала за свързване, го направете на подходящите места, посочени от производителя (както е показано на снимката). Също така разказахме как да отрежете LED лентата в съответната статия. За да свържете две парчета RGB лента, използвайте спойка или специални конектори.

3. Сглобете веригата. Съгласно схемата, свържете многоцветната лента към контролера, усилвателя и захранването със собствените си ръце. Захранващият блок е свързан лесно към мрежата с конвенционален електрически щепсел. За да свържете захранващия блок с контролера, трябва да свържете черния проводник към конектора "V" и червения към "V +". Кабелите от лентата са прикрепени към контролера, както следва: червен към "R" конектора, зелен до "G" и синьо до "B". Останалият кабел (може да бъде всеки цвят), трябва да се свържете към терминала, означен с "V +"

4. Свържете осветлението към 220-волтовата мрежа и я тествайте с помощта на дистанционното управление.

Можете да видите илюстративен преглед на всички етапи от редактирането в примерния видеоклип:

Това са всички инструкции за свързване на RGB LED лента, направете го сами! Както виждате, няма нищо трудно, най-важното е да се избере правилно силата на устройствата и схемата, по която веригата да бъде сглобена. Ако случайно объркате проводниците, които преминават от лампата към контролера, няма да се случи нищо ужасно, системата няма да работи така, както би трябвало (например синьото ще свети червено, вместо червеното). В този случай просто направете правилната връзка и тествайте отново завършената система.

Устройство и електрическа схема за LED RGB лента

LED лента RGB или RGBW - осветително устройство, състоящо се от няколко монохромни светодиода, които свети в бяло, червено, зелено или синьо. Тя получи името си поради трите последни цвята - първите букви от техния английски превод бяха взети (червено, зелено, синьо - червено, зелено и синьо, съответно).

При директна връзка с източник с 12/24 V DC е невъзможно да се реализират цветовите ефекти, за които е създадена такава лента. За да се осигури разнообразие от цветове и яркост, между източника на захранване и платката е инсталиран специален контролер с приемник за управление на дистанционното управление (RC). Този приемник настройва различните програми, за които функционира RGB LED лентата.

RGB технология

Многоцветната лента е измислена в хода на множество научни разработки, в които учени се опитват да формират бяла светлина от светодиодите. Първоначално се използват сини фосфорни диоди със специално бяло покритие, за да се получи. По-късно за тази цел започнаха да използват лента с три светодиода - червено, зелено и синьо. И трите са инсталирани в една и съща клетка, а излъчената светлина се възприема от човек като бял - това е технология RGBW.

Чрез промяна на яркостта на един светодиод можете да получите различни цветове и нюанси. Броят на последните надвишава няколкостотин хиляди. Това е основното предимство на технологията RGB над фосфорните LED ленти.

приспособление

Структурно е гъвкава печатна платка, към която са прикрепени светодиоди и резистори, предназначени да намалят тока. Предлага се в различни ширини - от 5 до 30 мм. LED ленти с набор от шест щифта, в които светодиодите са сглобени в един случай, са най-търсени.

Светодиодите се класифицират по размер на кадъра. Най-често срещаните са SMD 5050 с размери 5x5 mm. Един линеен метър от лентата RGB може да съдържа около 30 светодиода (продукт с двойна плътност - 60). Силата и светлинният поток зависят от броя на диодите и техния размер.

Лентите варират по степен на защита (IP00 и др.). Колкото по-нисък е този параметър, толкова по-малко възможности за приложението на осветителното устройство. Например, лошо защитени устройства се експлоатират изключително в сухи помещения, а продуктите в силиконова обвивка дори не се страхуват от пълното потапяне под вода (IP68).

За поставяне на лентата върху повърхностите на задната й страна е поставена двустранна лента. Винаги можете да го нарязвате на парчета, като изберете желаната дължина. Производителите на инструменти независимо маркират пунктирани разфасовки с пунктирани линии, но също така се показва символът "ножици". Изрежете гъвкавата плоскост в тези области, тъй като само тук са монтирани контактни тампони за свързване към източник на захранване, последвани от запояване или използване на съединители.

Контролер за RGB лента

За да използвате всички функции на RGB лента, свържете контролерите към веригата, която изпълнява няколко функции:

 • дистанционно управление;
 • промяна на яркостта на светодиодите;
 • промяна на цвета на блясъка;
 • избор на режим - превключване на честотата на променящите се цветове и тяхната трансфузия;
 • комбинация от първични цветове, за да се получат нови нюанси.

Когато избирате RGB контролер, помислете за два основни критерия - съвместимост с лентата с приставки и контролния метод.

Такъв контролер може да се контролира от:

 • чрез Wi-Fi мрежа с таблет или смартфон;
 • дистанционно управление с инфрачервени диоди;
 • без дистанционно (включете стената).

Последният вариант е подходящ, ако няма нужда от чести режими на смяна на лентата.

Основният физически параметър, характеризиращ RGB контролера, е неговата номинална мощност. За да го изчислите, вземете формулата Mk = Ml * L * Km, където:

 • Mk е номиналната мощност на контролера;
 • L е дължината на сегмента в метри;
 • Ml - лента мощност в W / м;
 • Km е факторът на мощността на продукта.

Напрежението, необходимо за захранването на контролера, трябва да бъде същото като това на RGB лентата.

Усилвател за RGB лента

Друг елемент, използван при свързването на RGB дъски, е усилвателят. Ако дължината на касетата надвиши пет метра, не можете да правите без нея.

Продуктът е оборудван с два терминала - вход (вход) и изход (изход), всеки от които има същите подложки като самата лента - R, G, B и "+". Има терминали за захранване - "плюс" и "минус" (съответно VDD и GND).

При достатъчно захранване се осигурява напрежение от 12 или 24 V от допълнителен модул. Свържете общите краища на лентата с входните клеми на усилвателя, след което свържете изходния терминал. В крайна сметка управляващият блок се свързва чрез положителните и отрицателните клеми VDD и GND. Много е важно да наблюдавате полярността, в противен случай диодите няма да свети.

В резултат алгоритъмът на свързване е следният: захранване, контролер, първи сегмент от лентата, усилвател, втори сегмент. Управлението на такава електрическа верига се осъществява с помощта на едно дистанционно управление.

Ако е необходимо да се използват няколко ленти с дължина от пет метра или повече, вторият усилвател и управляващият блок са свързани към веригата. Присъствието или отсъствието на последното се определя от силата на сиянието. Напълно е забранено паралелното свързване на източниците на енергия - само с помощта на диоден мост.

Усилвателят е обемен електрически елемент, поради което не винаги има достатъчно място за удобното му разположение. Ако е необходимо, той може да бъде заменен с микромодел с намалена мощност (уверете се, че той е достатъчен за функционирането на лентата).

Това е важно! Ако мощността на основния усилвател е малко по-ниска от тази, която се изисква за LED лентата, закупете микро усилвател в комплекта и го свържете последователно със съществуващия.

Захранване

LED лентите RGB работят от 12 или 24 V. Когато избирате контролно устройство, обърнете внимание на няколко важни физически условия:

 • напрежението и мощността на уреда трябва да отговарят на посочените изисквания за RGB;
 • В зависимост от мястото на инсталиране устройството трябва да се характеризира с различна степен на влагоустойчивост.

Това е важно! Ако направите грешки при избора, устройството ще прегрее и след кратък период от време ще се провали.

На пазара има няколко вида захранващи устройства:

 • с алуминиева обшивка, висока непропускливост и защита срещу проникване на влага, но с висока цена;
 • малък продукт в пластмасов корпус, частично защитен от влага, на по-ниска цена;
 • отвореният модул, разположен в перфорирана кутия, се характеризира с най-големите размери и висока мощност, се нуждае от допълнителни средства за защита срещу влага;
 • мрежов блок - средна мощност.

Прочетете инструкциите, приложени към RGB лентата. Показва мощността за един работещ метър. Умножете тази стойност по дължината на гъвкавата плоскост, след което увеличете резултантната стойност с 30% (винаги трябва да има резерв на мощност). В резултат на това научете захранващия блок, необходим за избраната LED лента.

Популярни схеми за връзка

Прилагането на всяка схема изисква малко познания, включително разбиране как правилно да се разделя електрическият продукт на части.

Стандартна диаграма на свързване

Спазвайте следната процедура за инсталиране:

 1. Свържете контролера към електрическото захранване чрез изходите (ниско) напрежение.
 2. Положителните жици са маркирани с червени, отрицателни кабели - черни.
 3. Свържете LED лентата към контролера чрез три накладки - R, G, B (контролират три основни цвята) и VDD (плюс).

Възможност за свързване на две LED ленти

Ако имате нужда от захранване едновременно с две LED ленти, помислете за следните точки:

 • трябва два източника на захранване и два усилвателя за RGB;
 • следвайте процедурата за свързване на проводниците в съответствие с цветната маркировка;
 • веригата е подходяща за подаване на ток към платки с дължина до 10 метра.

Основното правило: ако към веригата са свързани поне две ленти, те са свързани паралелно (последователно намаляване на напрежението на светодиодите, разположени в далечните краища на захранването и усилвателя).

Свързване на RGB лента с дължина 20 метра

Когато избирате мощно захранване, можете да използвате схемата за свързване "контролер-усилвател". Във всички останали случаи са необходими два или повече блока.

Инструкции за инсталиране стъпка по стъпка

Ако свържете самата цветна лента RGB, е необходимо стриктно да следвате алгоритъма:

 1. Търсете място за монтаж и подготовка на повърхността. Първо, определете мястото за монтаж и след това подравнете повърхността, към която ще се прикрепи LED лентата. Това може да е таван, врата и т.н. Не забравяйте да го обезмаслите с всеки разтворител, иначе двустранната лента ще изчезне след кратък период от време. При монтиране на метални повърхности е необходима допълнителна електрическа изолация.
 2. Повечето светодиодни RGB ленти са самозалепващи - свалете предпазното фолио отзад и внимателно натиснете продукта към повърхността на избраното място. При извършване на завои радиусът им не трябва да бъде повече от 20 мм, в противен случай могат да възникнат неизправности. Нарежете лентата на строго маркирани места. Когато свързвате различни части, използвайте специални съединители или спойка (повече за това в отделна статия).
 3. Електрическо свързване. Изберете схемата за свързване на LED лентата от горното. Комбинирайте продукта с контролера, усилвателя и захранването. Последно включете мрежата с електрически щепсел. Свържете черния проводник на блока към V-терминала на усилвателя, червеният - към V +. Свържете проводниците на LED лентата към подложките на контролера според техния цвят и обозначение: червен - R, зелен - G, син - Б. Последният проводник е свързан към положителния извод - V +.
 4. Подсветката се захранва от 220 V. Проверете работата й с дистанционното управление.

Правилното свързване и работа с LED RGB лентата ще създаде уникална атмосфера у дома, декориране на офис или жилищни помещения, външен беседка. Наличието на някои електрически продукти в избраните вериги зависи от дължината на таблото, броя и размера на използваните светодиоди.

Свързваща LED лента RGB

Свързването на RGB лента правилно не е толкова трудно, колкото изглежда. За да направите това, трябва да знаете: диаграми на свързване, тънкости, какви компоненти трябва да присъстват в електрическата схема. Ще разкажем за това и за много други неща в тази статия.

Инструменти за инсталиране

За да свържете LED лентата със собствените си ръце, първо трябва да подготвите инструментите и материалите:

 1. Ножици.
 2. Поялно желязо.
 3. Колофон.
 4. Поялник.
 5. Свиване тръби.
 6. Кримп за съвети.
 7. Конектори.
 8. Електрически инструменти за фиксиране на rgb-лента.
 9. Изолационна лента.
 10. Алуминиев профил с висока топлопроводимост, който служи като основа за фиксиране на LED лентата.

Аксесоари за свързване

Схемата за електрическа връзка на многоцветна лента трябва да включва следните структурни елементи:

За да изясним целта на всяко от горепосочените устройства, както и как да ги избираме правилно, ние ги описваме по-подробно поотделно.

Захранване

Работното напрежение за LED ленти може да има само две опции: 12V и 24V!

За да изберете правилното захранване за rgb-лента, трябва да обърнете внимание на следните важни параметри, когато избирате:

 • волтаж, издаден от звеното, трябва да съответства на мощността на управляваната лента;
 • мощност захранването трябва да съответства на консумираната от лентата енергия;
 • защита от влага устройството трябва да съответства на мястото на инсталиране.

Неправилно избраният блок за захранване прегрява и често не работи!

На пазара днес съществуват следните модели за захранване:

 1. Малкото устройство в запечатана алуминиева кутия обикновено има отлични характеристики, устойчиви на влага, но цената му е доста висока.
 2. Компактен модул в херметически пластмасов корпус.
 3. Отвореният модул в перфорирания корпус има най-големите размери на всички модели и също така изисква допълнителна защита от влага. Сред предимствата може да се отбележи и неговата мощност, благодарение на която можете да свържете цялата LED лента.
 4. Захранването с променлив ток е с относително малък капацитет и не изисква допълнителна инсталация. За няколко LED ленти трябва да инсталирате отделни единици от този тип.

Изборът на захранване за захранване трябва да бъде, както следва:

 1. Инструкциите към лентата показват мощността на 1 метър;
 2. Този индикатор се умножава по общата дължина на цялата многоцветна лента;
 3. Необходимо е да добавите още 30% към получения резултат, който ще бъде резерв за захранване.
 4. След горните изчисления ще имаме индикатор за захранването на захранването, което е необходимо за свързване на LED лентата.

контрольор

Той е ключов конструктивен елемент на схемата за свързване на rgb-лента и изпълнява следните функции:

 1. Отдалечено включване на лентата.
 2. Настройте яркостта на светодиодите.
 3. Изберете цвят на блясъка.
 4. Управлявайте скоростта на смяната и трансфузията на цветовете.
 5. Смесване на основните цветове за нови нюанси.
 6. Пускане на програма за промяна на цветовете.

Появата на контролерите е показана на снимката.

RGB контролерите избират според следните критерии:

 • Съвместим с избраната LED лента.
 • Желаният метод за контрол.

В зависимост от зададените критерии контролерите са разделени на типове:

 • Контролерите се управляват чрез Wi-Fi посредством таблет или мобилен телефон.
 • Контролери за RGB лента с инфрачервено дистанционно управление.
 • Контролерите без дистанционно управление ще се използват главно, когато няма нужда често да се променят настройките на LED лентата.

За да изберете правилния контролер, трябва да имате предвид следните важни параметри:

 • Номинален регулатор на мощността изчислена по формулата:

Мза - необходима мощност на контролера;

Dл - общата дължина на лентата, измерена в метри;

Мл - мощността на лентата, която се измерва в W / m;

Km - фактор на мощността на устройството.

 • Захранващо устройство на контролера трябва да съответства на LED лентата.

Що се отнася до усилвателите rgb, те се използват за свързване на светодиодно устройство с дължина над 5 метра. Ще говорим за характеристиките на свързването на усилватели rgb по-долу.

Популярни схеми за връзка

След като анализирахме много от опциите за свързване на rgb-ленти, идентифицирахме някои от най-популярните схеми. За да приложите някоя от схемите за свързване на практика, ще ви е необходимо да знаете как правилно да отрежете LED лентата.

Стандартна диаграма на свързване

Редът за инсталиране на схемата е следната последователност:

 • Към конекторите за захранване с ниско напрежение е свързан контролер.
 • Като правило съединителите "+" са свързани с червен проводник и "-" - с черен цвят.
 • В контролера е свързана LED лента с 4 изхода: три от тях са за управление на червени, зелени и син цветове, а четвъртият кабел е за общо захранване на устройството.

Възможност за свързване на две LED ленти

Характеристиките на тази опция за връзка са в следните важни точки:

 • За да се свържете, трябва да имате два източника на захранване и усилвател rgb.
 • Схемата е лесна, обаче, по време на монтажа е необходимо внимателно да се следи дали кабелите са свързани според цветната маркировка.
 • Опцията за свързване е приемлива и за 10-метрова лента.

Когато свързвате няколко LED ленти, не правете грешките, показани на снимката:

Това се дължи на факта, че преди светодиодите в далечния край да достигнат напрежението на слаба мощност, в резултат на многоцветната лента ще свети неравномерно.

С други думи, ако веригата осигурява свързване на няколко LED ленти, те трябва да бъдат свързани само паралелно.

Свързване на RGB лента с дължина 20 метра

Тази връзка използва два източника на захранване. Ако обаче мощността на един модул е ​​достатъчна, всички елементи могат да бъдат свързани съгласно следната схема: контролер-усилвател-захранващ блок.

Какво друго можете да свържете

Отличните характеристики на светодиодните устройства позволяват свързването им със следните видове оборудване:

 • ТВ (светодиодите увеличават ефекта от възприятието при гледане на телевизия);
 • Музикален център (rgb-лента ви позволява да създавате цветови ефекти при възпроизвеждане на музика);
 • Коли. LED лентата е незаменим елемент за настройка на задното осветяване на автомобила.
 • Computer.

Няколко думи за това как да свържете LED лентата към компютъра. Захранването на компютъра може да бъде непрекъсваемо захранване. За да се свържете, използвайте молексния 4-пинов конектор. Достатъчно е да свържете кабелите от rgb лентата към конектора и да го свържете към подходящия изход на захранващото устройство.

Схема на свързване на LED лента RGB 5-10m, 15m, 20m и повече.

Когато свързвате конвенционална монохромна лента, трябва да следвате три основни правила:

 • връзката се осъществява в паралелни сегменти от не повече от 5 метра
 • лентата е монтирана на алуминиев профил
 • захранването винаги се избира с граница на мощност

Същите правила са напълно приложими за многоцветна RGB лента. Има обаче някои функции. Те са свързани с използването на контролера RGB в електрическата схема. 

Освен това, не забравяйте да се отбележи, че пълна RGB подсветката може да се направи на базата на LED SMD 5050. Той се реализира в тях възможност за промяна на цветове в един източник на светлина.

Това се постига благодарение на факта, че светодиодът е сглобен от три кристала. При всички други видове SMD 2835, SMD 3528, един светодиод може да свети само в един цвят.

Поради това в подсветката може да има малки понижения в осветлението, когато съседните светодиоди просто не светят и ивицата светлина не изглежда твърда и непрекъсната. Примери и недостатъци на тези модели могат да бъдат намерени в изделията "Характеристики LED ленти SMD 3528" и "Различията между LED лента SMD 2835 SMD от 3528".

RGB контролерът е свързан след захранването. С него можете да променяте не само цветовете, но и яркостта на осветлението, различните режими на работа, интензивността на променящите се цветове и т.н.

За режим на светлина, когато цветовете се движат от различни страни и се заменят, ще са необходими специални контролери. Те се наричат ​​DMX.

Директно през контролера можете да свържете определена дължина на LED лентата. Максимумът е 5 метра или 10 метра с паралелно свързване на два сегмента от пет.

Ами ако мултицветните светлини имат повече от 10 метра? За монохромна версия всичко се решава чрез паралелно свързване на отделни парчета. Например, свържете 3 парцела по 5 метра всеки и имате пълно осветление с дължина 15 метра.

За RGB ленти е възможно да се спойка и свържете 5-метрови секции паралелно, обаче, с директна връзка с един контролер, има нюанси.

Първо, нека разгледаме опцията, когато имате обща дължина на LED осветяване от само 5 метра или 10 метра, т.е. две твърди ленти, свързани едновременно с 5 метра. Какво е необходимо в този случай?

 • захранващо устройство, което преобразува 220V от мрежата на 12 или 24V, необходими за работата на фоновото осветление

Всички нюанси по негов избор, регулиране на напрежението и характеристики на свързването могат да бъдат намерени в статията "Как да изберем правилното захранване за LED ленти".

 • Rgb контролер

Той, за разлика от захранващия блок, може да бъде избран без резерв за захранване, който се нарича край до край. Основното е да се изчисли силата на лентата.

Например, ако на 1-ви консумира 14,4Vt (подробности можете да намерите върху опаковката или в таблици, в зависимост от разнообразието на светодиоди), на 10м се "яде" 144Vt. 

Как да свържа всичко това правилно? На първо място, 220V трябва да се прилагат към самия захранващ блок. Обикновено вляво има два терминала, обозначени като L (фаза), N (нула) и земята. Тук полярността на L и N не е необходима за спазване.

След това схемата е администратор. Има няколко терминала:

 • Светлина с контакти BGR V +

Те се дешифрират като: 
B (синьо) - синьо

G (зелен) - зелен

+V е общ плюс на LED лентата. Директно върху лентата, тя може да бъде подписана като "+12" или просто "+". Всички други три контакта RGB са отрицателни.

 • Захранване с контакти "+" и "-"

Затова предварително уточнете колко контакти за запояване имат кабел и купете съответния контролер. Това е особено вярно, когато пазарувате през онлайн магазини.

Захранващите контакти се доставят с напрежение 12 или 24 V от захранването.

Потърсете терминали с надпис "V +" и "V-" на устройството. Вместо "V" понякога  пише"COM".

След това поставете три терминали, залепени на RGB лента, в контролните терминали, всеки от които отговаря за собствения си цвят. R свържете с R, G до G и така нататък.

Ако разместите кабелите, свържете червеното към зелено или обратно, няма да се случи нищо ужасно, само цветовете на контролния панел ще бъдат объркани.

За да направите това, трябва да завъртите всичките три проводника в един и да му дадете минус, а второто - плюс.

Вярно е, че в този случай не може да се говори за многоцветно осветление. Въпреки това, като една от опциите за осветление, когато контролерът не успее, можете да помислите. 

Ако трябва да свържете 15, 20 метра или повече, тази опция само с един контролер няма да работи повече. Има два начина:

 • използвайте два контролера
 • използвайте усилвател за RGB лента

Първият вариант е неудобен за по-високи разходи. И второ, ще имате два контролни панела, всеки от които отговаря за различните части на лентата. А е невъзмоно и да ги синхронизирате.

Ето защо най-добрият вариант е, когато всичко се контролира от един контролер и от една конзола. Това може лесно да се реализира с усилвател RGB.

От името става ясно, че целта му е да усили сигнала от контролера. Вярно е, че някои погрешно вярват, че е необходимо за по-яркото запалване на лентата. И за тази цел тя може да се използва дори и за 5-метрови секции. Не е така.

Тя се избира от силата на цялата дължина на LED лентата, но само на секцията, която е свързана с нея, в допълнение към първите 5 или 10 метра.

Усилвателят има входен вход и изходен изход. На входа и изхода има същите пинове като контролера - общ плюс и цвят.

LED лентите, които позволяват да се получат различни светлинни ефекти, се използват широко в създаването на различни възможности за осветление и осветление в ежедневието, офиси, културни обекти и по улиците.

LED лентата е огъваща се платка, на която са разположени светодиодите.

Дължината на диодните ленти обикновено е пет метра, широчина от осем до двадесет милиметра.

Те се продават на пластмасови ролки.

LED лентата е разделена на отделни сегменти, състоящи се от няколко диода. Ако е необходимо да се коригира дължината на RGB-LED лентата,тя се реже на всеки 3 диода по линията, минаваща през клемите и  с нарисувна ножица.

Броят на елементите на този фрагмент зависи от вида на този продукт и след като го свържете към източника на захранване, той ще остане функционален.

Можете да комбинирате парчетата лента през конектора. За да направите това, трябва да поставите краищата с контактите в конектора и да затворите капака.

В същото време е необходимо да се спазва поляритета.

Можете също да направите тази връзка с помощта на запояване. Проводниците трябва да бъдат изолирани.

Най-широко разпространени  са диодни ленти с диоди SMD5050.

За да свържете RGB лента, е необходимо да осигурите захранващ блок, контролер и (ако трябва да свържете няколко диодни ленти) усилвател.

За да свържете RGB лента, трябва да изберете правилно захранващия блок според неговата мощност и напрежение. Свързването на тази лента с входно напрежение от 220 V (без захранване) ще доведе до нейната моментална повреда.

Светодиодните ленти са предназначени за работа от източник на 12 V или 24 V DC. Етикетите на лентата съдържат информация за параметрите на работа.

Тъй като енергията, консумирана от лентата, винаги се посочва, че тя попада върху крайния фрагмент с дължина 1 метър. Консумираната от всяка цветна верига ток винаги може да се намери в справочници.

Ако не са известни параметри на лентата (с изключение на захранващото напрежение), всичко може да бъде изчислено. Можете да разберете метода за изчисляване на текущото потребление и избора на захранване, като използвате примерно конвенционално неизвестен размер на цветна LED лента с дължина 5 метра, работеща при 12 V.

За да определите всички неизвестни параметри, първо трябва да измерите дължината на страните на светодиода.

Да предположим, че е 5 на 5 милиметра. В справочните книги за светодиодите тези геометрични размери съответстват на LED RGB SMD5050. След това трябва да разберете колко са диодите на 1 м. Да приемем, че са 30.

Един от трите LED кристала има ток от 0.02 А, което означава, че целият светодиод, състоящ се от три кристала, консумира 0.06 А.

Броят на светодиодите в един изчислен сегмент - 30 броя. Следователно, умножайки тока от 0.06 А с 30 броя, получаваме 1.8 А (0.06 х 30 = 1.8).

Но тъй като има серийна връзка между всеки от трите диода, токът преминаващ през 1 метър лента е 3 пъти по-малък и е 0,06 А.

Съответно токът, потребяван от цялата лента, е 3 А (0,06 А х 5 м = 3 А).

Извършвайки прости изчисления, беше установено, че в горния случай е необходим източник на постоянен ток с изходно напрежение 12 V, поддържащ натоварването, по-голям от 3 А (с марж от около 30 процента). Поради това беше установено, че адаптер предназначен за товари до 5 А, е подходящ вариант.

Ако напрежението на изхода на електрозахранването стриктно се съобрази с дизайна, тогава захранването в този случай ще работи през цялото време в изключително труден режим. Следователно, неговият експлоатационен живот е значително намален.

Контролерът  се използва за управление на цвета и яркостта на LED лентите. Той трябва да бъде свързан от едната страна към захранването, от другата - към светодиодната верига.

Ако е необходимо, можете да използвате схемата за свързване на лентата RGB директно към захранването (без контролер). За да направите това, трябва да свържете плюса на лентата с положителния контакт на драйвера и да свържете три цветни проводника към отрицателния контакт, като ги свържете.

Но с тази връзка на LED RGB лентата, ще бъде възможно да се получи само един цвят на блясъка на светодиодите, без възможност за регулиране.

Чрез изчисление се получава, че общият ток, консумиран от цялата лента, е 3 А. Но токът на всяка цветна пътечка е три пъти по-малък от тази стойност.

Следователно, за да може лентата с LED да работи в нормален режим, е необходимо текущата стойност на изходните щифтове на контролера (които се използват за свързване на цветните ленти R, G, B) да е една трета от тока, идващ от захранващия блок.

От това следва, че в случая, който обмисляме, е необходимо да приложим контролер с напрежение 12 V и ток на натоварване от 1 A ​​върху каналите R, G и B.

 

По-долу е дадена диаграма на свързването на лентата с LED RGB с дължина 5 метра през захранващия блок и контролера.

L - контакт за подаване на фазово напрежение от 220 V;

N - контакт за свързване на неутралния проводник;

PE - контакт за заземителния проводник.

Проводниците на цветните канали R (червено), G (зелено), B (синьо) са свързани към терминалите, обозначени на контролера, със съответните букви.

Ако не се спазват тези условия, светодиодите няма да загубят възможността за цветно запалване, но ако се опитате да настроите желаната цветова гама, ще получите цветове, които не отговарят на маркирането, приложено към контролния панел.

Входното напрежение 220 V се прилага към контактите L и N на захранването.

Ректифицирано и преобразувано напрежение от 12 V преминава към + V и -V контактите на захранването, след което преминава през свързващите проводници към същите входни клеми на контролера.

Изходът на това устройство доведе до три реда със символите R, G и B, които се използват за свързване на цветните канали на LED лентата към контролера.

Контакт + V - за общия положителен проводник.

Ако захранването на захранващия блок и контролерът Ви позволяват да свържете RGB лента с дължина до десет метра, можете да направите това, като свържете два проводника към съответните изходни клеми на контролера към 2 различни ленти, като по този начин ги свържете паралелно с щифтовете на контролера. Това означава, че два проводника са свързани към един контакт наведнъж. Но да се използва такава схема не се препоръчва. В случай на грешка при изчисляването на мощността на захранващия блок и контролера, може да не е достатъчно за допълнителна лента.

Не се използва последователното свързване на няколко ленти без използване на допълнително оборудване, тъй като в резултат на спадане на напрежението върху лентата, областите, които са най-отдалечени от контролните уреди, ще светят много слабо или изобщо няма да светнат.

За да свържете LED лента с дължина от 5 метра или повече, е необходимо да използвате усилвател и допълнително захранване на всяко място. Усилвателят е устройство, което усилва сигнала на контролера.

Ако мощността на захранващия блок и контролера не е достатъчна за свързване на две или повече ленти, се използва електрическа схема с усилватели и се добавят допълнителни захранващи устройства, съответстващи на параметрите на всяка отделна лента.

Ако контролерът разполага с резервна мощност (в рамките на 30%), възможно е да се създаде схема, изключваща използването на усилватели. Всяка лента към контролера е свързана паралелно и е монтирано мощно захранване, общо за всички компоненти. Поради това е необходима принудителна вентилация.

Това създава неудобство поради шума, генериран от вентилатора.

Приложената диаграма обяснява как да свържете LED лентата в паралелни серии.

Тук, паралелно, само първата RGB лента е свързана към контролера.

Всеки следващ е свързан в серия с предишния чрез усилвател.

Усилващите устройства се комутират с мрежа от 220 V чрез отделни захранващи устройства.

Диаграмите за свързване на лентите на RGBW са подобни на схемите на окабеляване на RGB лентите. Разликата се състои в необходимостта да се използва контролер RGBW, който има допълнителен цветен изход "бял" (бял). С тази лента можете да създадете най-интересните цветове.

Схема на свързване на RGB LED лентата към RGB контролера и усилвателя

Как да свържете RGB лента сами? Как да свържа RGB контролер и RGB усилвател? Как да удължите LED лентата? Какво представлява многоцветната LED лента RGB?

В тази статия ще говорим за схемата за електрическо свързване на RGB лента. Схемата за свързване на RGB лентата е подобна на схемата за свързване на едноцветна лента, но има някои разлики.

 

За да контролирате цвета на RGB лента, трябва да инсталирате контролер, който е инсталиран между захранването и RGB лентата. Също така, за разлика от RGB монохромната лента, лентата има четири проводника вместо две превключващи проводници.

Необходими са три проводника, за да се контролира яркостта на червеното, зеленото и синьото, плюс един четвърти захранващ проводник. Контролерите имат различен външен вид, те могат да се различават по отношение на мощността, размера, начина на тяхното управление (дистанционно управление, бутони, мобилен телефон, друг контролер).

Необходимо е да се разбере, че различните контролери имат различни възможности, някои са прости и имат малък набор от функции (в повечето случаи те са достатъчни за вътрешно осветление), докато други имат "чертални функции", че има нужда освен в шоубизнеса да открояват сцени., Например някои контролери имат функция за нощно осветление, а някои нямат такава функция.

Свързване на RGB контролер за LED ленти

Независимо от контролера, който избирате за фоновото осветление, той винаги е свързан по същия начин. Контролерът се захранва чрез конектори "V +" и "V".

Захранващото устройство също има обозначенията "V +" и "V-". За да свържете контролера към електрозахранването, трябва да свържете проводника "V +" на контролера с "V +" захранващия блок и контролера "V" с "V" захранващия блок. RGB лентата е свързана към съединителите на контролера, които са обозначени както следва:

 1. R (червен) контрол в червено
 2. G (зелено) - зелено управление
 3. B (синьо) - управление с ярки цветове
 4. "V +" общ проводник. Внимавайте да не бъркате цветовете на RGB лентата и цветовете на RGB контролера.

Ако се разбъркате, контролерът ще работи неправилно, например, ако натиснете бутон на дистанционното управление, за да светне червения цвят и зеленият, например, ще светне.

Контролен панел на RGB лентата: Цветът на бутона показва цвета на RGB лентата.

Как да свържете повече от 5 метра лента?

Някои инсталатори правят грешка, когато свързват лентата с повече от 5 м, свързват началото на второто парче до края на първия сегмент от 5-метровата лента.

 

Строго се забранява да направите това! В случай на такава връзка светодиодната лента ще работи в грешен режим, голям проток ще тече през първата 5-метрова секция и ще я загрее, което ще доведе до разпадане на светодиодите и тяхната повреда, а второто парче лента, свързано с края на първия ще получи по-малко ток и блясък по-малко. Този дизайн работи, но не и дълго. Има два начина за разширяване на RGB лента.

Окабеляване RGB ленти с едно захранване

За тази схема ви е необходим четирижилен проводник с напречно сечение 0.75 mm2 и дължина от 5 m или 2 двужилни жила. Също така е важно да се има предвид, че силата на изходите на контролера трябва да е по-голяма от общата мощност, свързана към тези изходи на лентата, в противен случай изходите RGB на контролера ще се повредят.

Нашият опит показва, че излишната мощност трябва да бъде 1,5 пъти. Също така, мощността на захранването трябва да бъде по-голяма от общата мощност на свързаните RGB ленти 1,5 пъти. Увеличаването на мощността на контролера и захранването води до увеличаване на размерите и това на свой ред води до трудности при инсталирането им в нишите на тавана.

Тъй като е необходимо да се осигури специално място за тях в етапа на ремонт, това не е много удобно. Но има и друг начин - това не е увеличение на размерите на захранващия блок и контролера, но увеличение на броя им с постоянни компактни размери и използването на RGB усилвател.

Схема на свързване на LED RGB ленти, използващи усилвател RGB

В тази схема се използват допълнителен захранващ блок и усилвател RGB за свързване на допълнително парче от 5 метра лента. От изхода на първия сегмент на RGB LED лентата ние въвеждаме сигнала през 4 проводника към входа на RGB усилвателя и свързваме изходния RGB на усилвателя към входа на втория 5-метров сегмент, също и през 4 проводника.

Също така свържете второто захранване към усилвателя RGB. Основното нещо тук не е да объркате кабелите, отговорни за управлението на цвета на RGB лентата. На лентата, например, кабелът, отговарящ за червения цвят, се обозначава с буквата "R", той трябва да бъде свързан към RGB конектора на усилвателя, обозначен също с буквата "R". Направете същото и с останалите проводници.

Свързване на усилвател RGB

Препоръчваме да използвате втората схема на свързване, в сравнение с първата, тя има три предимства.

 1. Захранването е много по-малко и е необходимо по-малко пространство, за да се скрият.
 2. С тази схема можете да използвате всички контролери, които се продават, няма нужда да търсите контролери с мощни изходи.
 3. Можете да свържете каквато и да е касета. За да стане ясно по-долу е картина на свързването на два сегмента ленти от 5 метра.

Още веднъж. Ако свържем едно парче лента с дължина от 5 метра, използваме RGB контролер и захранване, а за още 5 метра трябва да вземем друг усилвател и захранване.

 

Вижте и това полезно видео: https://youtu.be/gdAJIZzMaww

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари